ASKEW HOUSE       Hudson River Valley, NY
ASKEW HOUSE Hudson River Valley, NY

This home designed for a New York City based real estate developer is located on an idyllic 50 acre site overlooking a waterfall and the Hudson River.

 

Viewing & Orientaion
Viewing & Orientaion

The Living Room is oriented to the river.  The upward sloping ceiling directs the view.  The room opens onto a garden roof terrace which merges into the surrounding land.

Materials & Form
Materials & Form

The house merges with the landscape in form and materials.  The local bluestone as foundation mediates between the landscape and the house form.

 

Living Space
Living Space

The living room is oriented to the Hudson River and the eastern sunrise with morning mist on the river surface viewed through the trees.  The expansive space with natural materials create an open environment connecting to nature.

Sitting and Dining Spaces
Sitting and Dining Spaces

The volume housing the sitting and dining spaces is skewed separately from the living room, oriented to the pond, brook and waterfall at sunset.  The sitting area is a sunken intimate space.

Dining Area
Dining Area

The dining area is oriented to allow for an intimate view of the pond and waterfall.  The light fixture sparkles with the sunset through the foliage.

Bluestone Interior Path
Bluestone Interior Path

The path is the spine that ties the two volumes together.

Lower Bedroom Corridor
Lower Bedroom Corridor

The house conforms to the hill with the public areas above and bedrooms below opening separately onto the site.  The corridor and stairs are visually connected with a hole cutting through the corner.

 

The landscape through the house.
The landscape through the house.

An earth berm spills from the upper garden roof to the lower site level allowing the landscape to flow through the house volumes.  The bedrooms on the lower level faced in bluestone are individually oriented toward the river.

Powder Room
Powder Room

The Powder Room is an object along the interior bluestone path projecting into the open living room. 

The Landscape
The Landscape

View of the dining volume from the pond.

   
  
 Normal.dotm 
 0 
 0 
 1 
 293 
 1673 
 Stephan Freid Architect 
 13 
 3 
 2054 
 12.0 
  
  
 
  
    
  
 0 
 false 
 
 
 18 pt 
 18 pt 
 0 
 0 
 
 false 
 false 
 false 
 
  
  
  
  
 
  
    
  
  
   
 
 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
	mso-para-margin:0in;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:12.0pt;
	font-family:"Times New Roman";
	mso-ascii-font-family:Cambria;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
	mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
	mso-hansi-font-family:Cambria;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
	mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
 
   Site and Theme  Situated in a densely wooded & sloping promontory overlooking the river and sunrise to the east & bounded by a brook with waterfall to the west. The house sitting and form respond to natural forces: light, sound, view, color and water. The house allows the site to pass through it.  The natural experience is always present  Form and Experience  The site lines and anchor point organizing the geometry were defined by staking the ground to map the critical view axes.   This resulted in a house geometry of two simple skewed volumes each aligned at optimal orientation to the views. The resulting spaces act as independent viewing stations.

Site and Theme
Situated in a densely wooded & sloping promontory overlooking the river and sunrise to the east & bounded by a brook with waterfall to the west. The house sitting and form respond to natural forces: light, sound, view, color and water. The house allows the site to pass through it.  The natural experience is always present
Form and Experience
The site lines and anchor point organizing the geometry were defined by staking the ground to map the critical view axes.   This resulted in a house geometry of two simple skewed volumes each aligned at optimal orientation to the views. The resulting spaces act as independent viewing stations.

 The living room, in the major shape, is oriented towards the river with an upward sloping ceiling.  The room opens onto a garden roof terrace, which merges into the surrounding land.  The terrace is interrupted by an earth beam, which slopes down to connect to the lower level of the sloped site.  The dining and sitting areas are in the second more intimate shape, oriented to the west, towards the brook.  The dining area, enclosed in glass, views the waterfall.  The sunken sitting area is defined by low walls and a fireplace, creating an intimate space. 

The living room, in the major shape, is oriented towards the river with an upward sloping ceiling.  The room opens onto a garden roof terrace, which merges into the surrounding land.  The terrace is interrupted by an earth beam, which slopes down to connect to the lower level of the sloped site.

The dining and sitting areas are in the second more intimate shape, oriented to the west, towards the brook.  The dining area, enclosed in glass, views the waterfall.  The sunken sitting area is defined by low walls and a fireplace, creating an intimate space. 

 The landscaped bluestone entry path passes through the house acting as a connector of the two main forms knitting them into a whole and bringing the exterior inside.  The bedrooms which are on the lower level, open onto the landscape towards the river and are individually oriented yieldng privacy and individual intimate views.

The landscaped bluestone entry path passes through the house acting as a connector of the two main forms knitting them into a whole and bringing the exterior inside.

The bedrooms which are on the lower level, open onto the landscape towards the river and are individually oriented yieldng privacy and individual intimate views.

ASKEW HOUSE       Hudson River Valley, NY
Viewing & Orientaion
Materials & Form
Living Space
Sitting and Dining Spaces
Dining Area
Bluestone Interior Path
Lower Bedroom Corridor
The landscape through the house.
Powder Room
The Landscape
   
  
 Normal.dotm 
 0 
 0 
 1 
 293 
 1673 
 Stephan Freid Architect 
 13 
 3 
 2054 
 12.0 
  
  
 
  
    
  
 0 
 false 
 
 
 18 pt 
 18 pt 
 0 
 0 
 
 false 
 false 
 false 
 
  
  
  
  
 
  
    
  
  
   
 
 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
	mso-para-margin:0in;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:12.0pt;
	font-family:"Times New Roman";
	mso-ascii-font-family:Cambria;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
	mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
	mso-hansi-font-family:Cambria;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
	mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
 
   Site and Theme  Situated in a densely wooded & sloping promontory overlooking the river and sunrise to the east & bounded by a brook with waterfall to the west. The house sitting and form respond to natural forces: light, sound, view, color and water. The house allows the site to pass through it.  The natural experience is always present  Form and Experience  The site lines and anchor point organizing the geometry were defined by staking the ground to map the critical view axes.   This resulted in a house geometry of two simple skewed volumes each aligned at optimal orientation to the views. The resulting spaces act as independent viewing stations.
 The living room, in the major shape, is oriented towards the river with an upward sloping ceiling.  The room opens onto a garden roof terrace, which merges into the surrounding land.  The terrace is interrupted by an earth beam, which slopes down to connect to the lower level of the sloped site.  The dining and sitting areas are in the second more intimate shape, oriented to the west, towards the brook.  The dining area, enclosed in glass, views the waterfall.  The sunken sitting area is defined by low walls and a fireplace, creating an intimate space. 
 The landscaped bluestone entry path passes through the house acting as a connector of the two main forms knitting them into a whole and bringing the exterior inside.  The bedrooms which are on the lower level, open onto the landscape towards the river and are individually oriented yieldng privacy and individual intimate views.
ASKEW HOUSE Hudson River Valley, NY

This home designed for a New York City based real estate developer is located on an idyllic 50 acre site overlooking a waterfall and the Hudson River.

 

Viewing & Orientaion

The Living Room is oriented to the river.  The upward sloping ceiling directs the view.  The room opens onto a garden roof terrace which merges into the surrounding land.

Materials & Form

The house merges with the landscape in form and materials.  The local bluestone as foundation mediates between the landscape and the house form.

 

Living Space

The living room is oriented to the Hudson River and the eastern sunrise with morning mist on the river surface viewed through the trees.  The expansive space with natural materials create an open environment connecting to nature.

Sitting and Dining Spaces

The volume housing the sitting and dining spaces is skewed separately from the living room, oriented to the pond, brook and waterfall at sunset.  The sitting area is a sunken intimate space.

Dining Area

The dining area is oriented to allow for an intimate view of the pond and waterfall.  The light fixture sparkles with the sunset through the foliage.

Bluestone Interior Path

The path is the spine that ties the two volumes together.

Lower Bedroom Corridor

The house conforms to the hill with the public areas above and bedrooms below opening separately onto the site.  The corridor and stairs are visually connected with a hole cutting through the corner.

 

The landscape through the house.

An earth berm spills from the upper garden roof to the lower site level allowing the landscape to flow through the house volumes.  The bedrooms on the lower level faced in bluestone are individually oriented toward the river.

Powder Room

The Powder Room is an object along the interior bluestone path projecting into the open living room. 

The Landscape

View of the dining volume from the pond.

Site and Theme
Situated in a densely wooded & sloping promontory overlooking the river and sunrise to the east & bounded by a brook with waterfall to the west. The house sitting and form respond to natural forces: light, sound, view, color and water. The house allows the site to pass through it.  The natural experience is always present
Form and Experience
The site lines and anchor point organizing the geometry were defined by staking the ground to map the critical view axes.   This resulted in a house geometry of two simple skewed volumes each aligned at optimal orientation to the views. The resulting spaces act as independent viewing stations.

The living room, in the major shape, is oriented towards the river with an upward sloping ceiling.  The room opens onto a garden roof terrace, which merges into the surrounding land.  The terrace is interrupted by an earth beam, which slopes down to connect to the lower level of the sloped site.

The dining and sitting areas are in the second more intimate shape, oriented to the west, towards the brook.  The dining area, enclosed in glass, views the waterfall.  The sunken sitting area is defined by low walls and a fireplace, creating an intimate space. 

The landscaped bluestone entry path passes through the house acting as a connector of the two main forms knitting them into a whole and bringing the exterior inside.

The bedrooms which are on the lower level, open onto the landscape towards the river and are individually oriented yieldng privacy and individual intimate views.

show thumbnails